Bij vragen bel ons: 0315 - 61 71 71

Haken

Haken

Nauwkeurig werken met meethaken

Messung mit WinkelmaßHogetex heeft diverse haken voor het controleren of het afzetten van hoeken! Daarbij hebben wij een grote variëteit van haken, zoals een vlakke hoekhaak, een meshoekhaak, blokhoekhaak, hoekhaak met zool, centreerhaak, flenshoekhaak, zwaaihaak  en een instrumentmakershoekhaak. Tevens hebben wij granieten hoekhaken, deze staan in de subcategorie hoekhaken!

Lees meer

Wat is een hoekhaak?

Een hoekhaak is een gehard en geslepen stuk gereedschap met 2 reien die haaks op elkaar staan. De lange rei heet het blad, de korte rei is het blok of ook wel voet genoemd. De voet kan verbreed zijn als zool voor het gebruik als aanslag. Zijn beide reien even dik is het een vlakke hoekhaak. Met zool is het een hoekhaak met zool. Is de zool blokvormig dan gaat het om een blokhoekhaak. Is het blad mesvormig dan heet de haak een meshoekhaak. Een normale hoekhaak heeft 90° tussen het blad en het blok. Echter Hogetex heeft nog een tal van andere hoekhaken. Deze hebben een hoek van 45°, 60°, 120° of 135°.

Nauwkeurigheid van hoekhaken

Hoekhaken kunnen worden geleverd naar nauwkeurigheid volgens een DIN-Klasse. Het gaat hier om DIN 875. Hierbij zijn er diversen klassen, bijvoorbeeld DIN875/00, DIN 875/0 en DIN 875/1. Hierbij is DIN 875/00 het meest nauwkeurig. Bij een bladlengte van 150mm mag de toegestane hoekafwijking 4 µm zijn volgens DIN875/00. Bij DIN875/0 is dit 8 µm, en bij DIN875/1 is dit 18 µm.

Wat is een centreerwinkelhaak, een flens-winkelhaak en een zwaaihaak?

Een centreerhaak wordt vooral gebruikt als afschrijfgereedschap. De centreerhaak wordt ook wel hartzoeker of centreerwinkelhaak genoemd. Het is een controlegereedschap dat onder meer gebruikt wordt bij het centreren en aftekenen van het middelpunt bij ronde schijven en assen. De middelste rei is uitgevoerd als liniaal en voorzien van een mm-indeling. Het afschrijven van het middelpunt wordt uitgevoerd door de centreerhaak tegen de omtrek van het ronde voorwerp te plaatsen, en langs de liniaal een lijn te trekken. Dit wordt op verschillende plaatsen nogmaals gedaan. Daar waar de lijnen elkaar snijden bevindt zich het middelpunt. De flens-winkelhaak staat onder de categorie winkelhaken. Een flens-winkelhaak of ook wel flenshaak genoemd, is een stuk gereedschap om de haaksheid van een flens op een buis te controleren of om assen en schijven te centreren. De speciale vorm van de flens-winkelhaak is zodanig dat hij bij gebruik over de te controleren flens of schijf heen valt. Een zwaaihaak of ook wel zweihaak genoemd, is een haak met twee reien waarbij de hoek door middel van een schroef vastgezet kan worden. Hierdoor is het mogelijk om allerlei hoeken over te brengen of te meten aan de hand van de zwaaihaak. Hogetex heeft zweihaken met reien van 200mm tot en met 500mm.

Instrumentmakersset

Hogetex heeft een instrumenmakerset met drie instrumentmakershoekhaken, een haarliniaal 100mm,