Kartelen

Kartelen

Een knop van een machine met een patroon, de zijkant van een muntje, het zijn snel even twee voorbeelden van gekartelde objecten die u tegenkomt in het dagelijks leven. Bij het kartelen komt veel kijken. Daarom is het goed om te weten wat u wilt bereiken en wat u bereidt bent uit te geven. Kartelen wordt gebruikt voor de sier, maar voegt ook grip toe aan het materiaal. Daarnaast wordt het maken van sleuven of ribbels een andere kleine aanpassing op deze manier een stuk makkelijker.

>> Lees meer

Kartelmethodes

Om de juiste inkeping te maken die nodig is, zijn er twee verschillende methodes. De meest gebruikelijke en goedkoop is drukbewerking, ookwel de walsmethode genoemd. Hierbij wordt het metaal simpelweg vervormd, terwijl het nog koud is. Bij de andere methode, freesbewerking, wordt het materiaal weggehaald. Deze methode is duurder, maar dit wordt gecompenseerd door de kwaliteit. De kartel ziet er beter uit en is steviger.

Wat heeft u nodig?

Om aan de slag te gaan met kartelen, heeft u natuurlijk de juiste apparatuur nodig. Allereerst heeft u een draaibank nodig waarmee u de kartels kan zetten. Daarnaast heeft u een kartelhouder en kartelrollen nodig. Afhankelijk van welk patroon u gaat maken gebruikt u een aantal kartelrollen. De twee verschillende soorten kartels die u kunt maken zijn rechte en geruite. Voor een rechte kartel heeft u over het algemeen een kartelrol nodig. Bij een geruite kartel moet u gebruik maken van twee zelfcentrerende kartelrollen. Door de rollen tegengesteld op elkaar te zetten creëert u tijdens het kartelen een ruitvorm. In een basisset vindt u twee over het algemeen een kartelhouder, kartelrollen met verschillende afmetingen en reservepinnetjes. Alle benodigdheden vindt u bij Hogetex!

Waar u op moet letten bij kartelen

Let op welk materiaal u gebruikt voor het kartelen. Een aantal metalen, zoals koper, zijn niet bruikbaar voor het drukken van kartels. In dit geval zal u het materiaal moeten frezen. Bepaal vooraf ook juiste hoek. Is dit een kartel van 30 of van 45 graden? Verder is het belangrijk dat de kartelrollen goed strak staan, maar alsnog de ruimte hebben om vrijuit te kunnen draaien. Denk ook aan het gebruik van smeer- en koelmiddelen. Dit om te voorkomen dat het materiaal oververhit raakt en het schoon te houden.

Vragen over kartelen?

Twijfelt u over welk kartelapparaat het meest geschikt is in uw situatie? Of wilt u gewoon graag even overleggen met een van onze medewerkers? Dat kan! U kunt ons telefonisch of per mail bereiken. U kunt ook een bezoek brengen aan de showroom. Onze gereedschappen zijn scherp geprijsd, bijna altijd op voorraad en worden snel geleverd. Kartelapparaten bestellen voor het kartelen doet u gemakkelijk online of telefonisch. Bij Hogetex bent u gewoon verzekerd van het beste!